Varg vid huset…

Häromkvällen satt jag och vakade räv på åteln bakom huset. Nu pratar vi alltså 40 meter från huset, vår gård där jag bor med min familj. Min familj består av mig, min man, 3 barn som ofta har kompisar hemma, ett mindre hjorthägn med dov och kron, får, höns och 6 jakthundar. Vi har 450 meter till närmsta granne och vägen tar slut på vår gård.

Just den här kvällen så kom det en räv men den var nervös och orolig och försvann på en gång. Strax därefter i samma spår så kommer det en varg. En stor varg. Inga tveksamheter på att det är en varg.

När jag väljer att bo så här får jag skylla mig själv då? Ska min levnadsstandard behöva vara sämre än andras?

Jag känner mig otrygg. Jag är tveksam till att ha mina barn ute och leka själva. Kan mina vänner ha sina barn sovandes ute i vagnen bredvid mitt hus? Behöver jag vara orolig för mina djur?

Jag vet att det sägs att det är helt ofarligt men den känslan jag fick när jag ser detta stora djur på så nära håll är något helt annat. Jag vill inte gå upp till vägen för att ta bussen när det är mörkt ute. Ska jag då begära det av mina barn?

Kvällen innan var ett av mina barn själv ute i mörkret och byggde hopp i bobbacken precis där vargen gick.

Vi går ut och hämtar ved flera gånger per dag, ska vi inte gå ut själva längre?

Det är som att jag har en pistol mot mitt huvud och min familj och den som håller i den säger att det är helt ofarligt, den är säkrad. Gissar att tjejen i Kolmården trodde på att det var säkert.

Men de har kapacitet att döda hur lätt som helst. Varför har vi romantiserat dessa djur så hårt att vi glömmer att de är vilda och ska vara skygga som ett naturligt beteende. De ska inte springa inne i våra gårdar. När de är nära bebyggelse så ska de få tas bort. Om vi kan få vargarna att förknippa människan med fara kan vi undvika mycket av detta problem i framtiden.

I dagsläget har vargen inga naturliga fiender.

Hur kan jag påverka detta? Hur kan du påverka detta? Hur ska vi gemensamt kunna komma fram till en lösning som gör att vi kan bo på landet och känna oss trygga med det. Hur ska vi nå acceptans från båda sidor, för och emot.

Just idag har jag svårt att sätta ord på mina känslor men jag lovar, -Jag vill inte höra det är säkert.

//Helena

En reaktion på “Varg vid huset…

 1. Mary Lostråle

  Hej!
  Det är hemskt att inte kunna känna att man får leva ett ”fritt liv” utan måste hela tiden
  tänka på var barnen och tamdjuren är. Man är maktlös. Vi har haft varg här med björn och lo
  men vargen är värst. Det blev skyddsjakt på den varg vi hade här i närheten. Har det inte på långa
  vägar så illa som ni, men jag har vänner som tvingas leva med detta. Det enda jag kan föreslå, är att gå med i ”Nej till varg i landsbygd” på fb. Tillsammans blir vi många och då är det lättare att agera mot myndigheter.
  Ha det gott trots allt hälsar Mary

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *